280231511_291298099879286_4079108549413990829_n

Международен проект за разпространение на демократичното образование

С голяма радост, гордост и вълнение споделяме с вас, че стартираме международен проект по Еразъм в сътрудничество с демократични и държавни училища и университет от още 4 страни – Белгия, Италия, Естония и Испания.
Повече от година ни отне разработването на идеята и разписването на цялостния план и желани резултати.
Проектът се казва „Демократично образование в училищата“ (DESC – Democratic Education in SChools) и си поставя няколко основни цели, които заедно с нашите партньори планираме да осъществим в рамките на следващите две години:

  • анализ на ситуацията на демократичното образование и ценности в различните страни, на предизвикателствата пред неговото разпространение;
  • анализ на нуждите на учителите и създаване на обучение за учители;
  • създаване на онлайн платформа с обучителни ресурси за всеки, който иска да премине през обучението;
  • предприемане на действия в законодателен план: официален доклад относно значението на подхода за демократично образование в местен, регионален, национален и европейски контекст, разработване на национални планове за действие за пренос на подхода за демократичното образование в държавната образователна система и оформяне на насоки за подобрения и промяна в образователните политики във всяка страна с оглед демократизиране на образователните процеси и синхронизирането им с демократичните ценности.

„Общност за демократично образование“ с представители Маги Благоева и Карина Кръстева е водещ партньор по проекта и отговоря за реализирането на втората проектна цел, свързана със създаването на обучение в ценностите и принципите на демократичното образование за учители.

Като консултанти и съветници в проекта се включват Яков Хехт, международен лектор и образователен деец, и Дери Ханъм, дългогодишният училищен инспектор от Великобритания.

279928915_747479612936393_4780344039621097897_n
Изминалата седмица в Брюксел се проведе първата среща по проекта, която даде официален старт на работния процес. По време на визитата си в белгийската столица по повод срещата, екипът ни посети и демократичното училище BOS, разположено в един от красивите паркове в града. Точно в този ден в училището се провеждаше Talent’s market – период, в който деца и възрастни споделят един с друг своите таланти, един от най-вдъхновяващите резултати от демократичния образователен процес – взаимното обогатяване и учене с удоволствие!

За да научавате продължението, следете тук и на ФБ страницата на ОДО.

Официална страница на проекта: https://desc.academy/.

Kartinka za Erasum

 

 

 

 

 

Вижте следващите публикации за проекта DESC:

Първа фаза на проект DESC

Проектът DESC – демократично образование в държавните училища: Какво попитахме учителите от българските училища?

Ива Русинова от училище „Никола Вапцаров“ за участието си в проекта DESC

Проучване по проект DESC – резултати

Вашият коментар