Брошура проект отрязана 2

Първа фаза на проект DESC

/автор: Маги Благоева/

По-рано тази година ви разказахме за старта на проект, който ни е особено важен – свързан с проучване и разпространение на практики на демократичното образование в държавните образователни системи на четири европейски държави.
Знаейки ползите от демократичното образование за мотивацията, ангажираността и активността на децата, както и за процесите на учене, за нас е особено вълнуващо и вдъхновяващо да се посветим на тези цели.

Първата ни задача на национално ниво бе да си изберем училище-партньор, с което да работим по осъществяването на проекта в България. Получихме заявки от желаещи кандидати от училища от цялата страна! Това за нас бе повече от прекрасно начало – макар че конкретно за целите на проекта бе нужно да изберем едно.То показа, че из цяла България има училища, които са готови да се развиват, отворени са към нови идеи и добри практики и са в готовност да влязат в конкретни действия и задачи, за да подобряват процесите си.

След дълъг процес на избор се спряхме на Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в село Селановци.
Мисията на училището е: „Всяко дете с помощта на учители и семейство днес да развие своите индивидуални способности и чувство за отговорност, за да стане успял възрастен утре!”
Още в нея открихме някои от елементите на демократичното образование – подкрепа от страна на възрастните за развитие на индивидуалните способности и отговорността – тази така важна част от свободата и избора. Училището е и с дългогодишна традиция и опит в изпълнението на различни проекти с цел развитие на своите учители и процеси.
Тогавашната директорка Петя Русинова, която кандидатства за партньор по нашия проект, е човек с иновативно мислене и силно желание за развитие, осъзнаване за нуждата от индивидуален подход и оставяне на пространство, време и избор при децата, както и ползата от възможността за самонасочено учене.
Това бяха и едни от причините да се спрем именно на училището в Селановци и да започнем партньорство с тях в този проект.
Предизвикателствата не закъсняха – малко преди финализирането на предварителната част на проекта, директор Петя Русинова се пенсионира и на нейно място в длъжност встъпи друг директор, а малко след това управлението отново се смени с настоящия директор Виктория Костадинова. Всеки един от новите директори обаче прегърна идеята за проекта и пожела училището да остане партньор в задачата за популяризиране, разпространение и въвеждане на демократичното образование като практика в държавните училища.

В момента сме в процес на изпълнение на първия етап на проекта – проучване какво е разбирането и прилагането на демократичното образование в европейските училища. Проучването има за цел да се подпомогне събирането на достатъчно данни, за да разберем нуждите на училищата, въз основа на които ще създадем обучение за учители, което би ги подкрепило да въвеждат демократични практики в ежедневието си.
Съгласно проекта, всяка страна събира данни от училища, които не практикуват демократично образование и такива, които практикуват.

От българска страна анкетата се попълва от учители от три частни училища и седем държавни училища.
Резултатът от проучването ще бъде изследователски доклад, след което ще използваме събраните констатации, за да създадем обучение за демократично образование в училищата.

Още по-голяма цел на проучването е, че събраните от него данни ще предоставят по-солидна основа за започване на застъпническа дейност за насърчаване на демократичното образование на европейско ниво.

Очаквайте скоро още повече информация и за самите изводи от проучването – както в нашата страна, така и в страните-партньори по проекта!

За да научавате продължението, следете тук и на ФБ страницата на ОДО.

Можете също да се абонирате чрез ТОЗИ ЛИНК, за да получавате новините за нас директно по имейл.

Kartinka za Erasum 2

 

 

Вашият коментар