(не)Възможното образование 2020

ПРОГРАМА

ФЕСТИВАЛ (не)ВЪЗМОЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 2020

 

Програмата в табличен вид

 

 

Картинка с логата

 

“Началото на живота”, 96 минути Началото на живота

The beginning of life, Бразилия

прожекция и дискусия

06.03.2020 г., петък

18:30 – 21:00 ч.

не е осигурен детски кът 

„Началото на живота“ е красив филм, който задълбочено и сърдечно разказва за важността на близката връзка между родител и дете в първите месеци и години от живота му и за това как тя повлиява цялостното му развитие. 

Това е филм за важността на майката, на активния и присъстващ баща, за трудностите с тръшканията, за конфликтите в семейството, за гледането на деца в богатство и бедност. 

Но това е история и за това как децата учат постоянно, особено в първите месеци и години от живота си, за това колко важно е да им дадем свободата да изучават света около себе си, за ценността на свободната игра с обикновени и естествени материали.

Филмът ни показва колко си приличат радостите и тревогите на родителите от Америките до Япония, от Скандинавските страни до Африка, а видяното е подкрепено с експертното мнение на нобелови лауреати, учени и практици.

Един мащабен, но и интимен филм, направен с много обич и съпричастност към децата и родителите им.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

ФБ събитие за откриването

 

Научено в гората“Научено в гората/ Средата като училище”, 72 минути

Found in the forest/The environmental school, Канада

прожекция и дискусия

 

07.03.2020 г., събота

11:00 – 13:15 ч.

осигурен детски кът 

„Научено в гората“ е документален филм, който изследва Еко училището, в Мейпъл Ридж, Канада. Това е място, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема, като с това предизвикват конвенционалните образователни модели.

Теорията и практиката на училището са основани на особеностите на Мястото, Въображението и Екологията. Ученето и преподаването са опитно-базирани, в контекст и посредством различни дейности, които ангажират ума, тялото и сърцето.

Филмът разглежда стиловете на учене, структурата на класа, въпросите на екологията и ефекта на околната среда върху децата.

Авторът на филма ни подарява едно забележително пътуване в дебрите на образованието, като всекидневен опит да победим инертността и да влезем в класната стая на природата. Подозрителен в началото, постепенно сам става привърженик на този (не)обикновен начин за учене!

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Великото навънВеликото навън

работилница

07.03.2020 г., събота

14:00 – 15:30 ч.

осигурен детски кът 

Децата и Великото Навън – за какво е целият този шум?

Ще се запознаем с философията на природните и горски училища и основните принципи, които те следват в процеса на учене; ще разберем какви умения и компетентности могат да бъдат развити в реална природна среда.

Ще говорим за безопасността на децата на открито и как елементът на риск в природата позволява на малчуганите да изследват и научават за собствените си граници. В центъра на концепцията за горските училища е идеята за личното пространство и личното темпо, с което всяко дете учи и общува със света. Природата не може без децата и децата не могат без природата.

Подходящо за: учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци

Водещи: Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

Капацитет на работилницата: 30 участника

За участие и регистрация ТУК.

ПБУ 3

Проектно базирано учене – що е то и как се прилага? 

Практическа работилница за учители и родители

07.03.2020 г., събота

16:00 – 17:30 ч.

осигурен детски кът 

 

Като участник ще имаш възможността:

– да разбереш каква е разликата между проект и проектно базирано учене (ПБУ);

– да разбереш златните стандарти за дизайн на ПБУ процесите;

– да преживееш многообразието от възможности, които ПБУ дава в учебния процес, като си зададеш вълнуващи въпроси и изследваш стъпките на метода.

Подходящо за: родители и учители

Водещи: Грациела Щерева и Елизабет Иванова, Шарено училище

Капацитет на работилницата: 30 участника.

За участие и регистрация ТУК.

Помощ, детето ми мрази математиката!Мариела Станчева Детето ми мрази математиката

Лекция+работилница 

07.03.2020 г., събота

18:00 – 19:00 ч.

осигурен детски кът 

Джо Боалер от Висшето училище по образование в Станфорд открива, че на въпроса какво изучава математиката, се получават два много различни отговора. Една голяма група ученици смятат, че математиката се отнася до изчисления, следване на алгоритми и процедури за доказателства. Според останалите математиката изучава моделите, тя е творческа, креативна и естетическа наука. Учениците от втората група са тези, които се определят себе си като силни по математика. 

Има голяма доза неразбиране какво всъщност изучаваме в часовете по математика. Такова разминаване не се среща при никой друг предмет. Ако сте родител на дете, което все още не познава красотата на математиката, то вие можете да му помогнете да я открие. 

Ще разгледаме различните пътища, по които да свържем изучаваното в традиционната програма по математика с интересите и забавленията на децата.  Заедно ще създадем конкретни примери как да говорим с децата си за математика, така че да им покажем нейната полезност.

Подходящо за: родители и учители на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст

Водещ: Мариела Станчева, математик и автор на “Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика”

Капацитет: 60 участника.

За участие и регистрация ТУК.

Унитиера“Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, 69 минути

Re-learning Hope: the Story of Unitierra, Мексико

прожекция и дискусия

12.03.2020 г., четвъртък

18:30 – 21:00 ч.

осигурен детски кът 

Филмът разказва за Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико, създаден през 2001 г. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда.

Лентата повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Университетът насърчава усвояването на традиционни умения. Студентите изучават това, което ги вълнува – практически професии, като градско земеделие, видео продукция или по-общи специалности, като социални изследвания, философия, комуникации. Те придобиват своите умения от практикуващи професията, от теоретици или чрез чиракуване. От тях се очаква да се върнат в своите общности, за да приложат и споделят наученото, като в този процес разбират какво означава да бъдеш ценен член на общността.

Унитиера споделя страстта и ангажимента да учим на свобода и да изучаваме това, което ни интересува.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

“За правото да играем”, 41 минутиЗа правото на игра

Brincadiquê? For the right to play, Бразилия

прожекция и дискусия

14.03.2020 г., събота

11:00 – 12:45 ч.

осигурен детски кът 

„Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ 

Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището. Темите се анализират от различни специалисти, работещи с деца. Призивът е ние, като възрастни, да гарантираме време, място и достъпност на играта за децата в детско-градинска и ранна училищна възраст.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Картография на игратаКартография на радостта

преживелищна работилница 

14.03.2020 г., събота

13:30 – 15:30 ч.

осигурен детски кът 

Играта носи органична радост. Тя е вълнение, смисъл, живец. 

В тази работилница заедно ще изследваме измеренията на играта; ще очертаем нейните ползи за света на децата и възрастните; ще минем на пръсти покрай контрола и страховете, които понякога внасяме в нея. Има ли играта свое племе? Нужни ли са ни играчки, за да играем? Трябва ли ни среда, която да отключва въображението ни за игра? Заедно ще начертаем картографията на омагьосаното царство на играта. В работилницата включваме преживелищни методи за изследване, като световно кафене, експресивна арт терапия и форум театър. Среща там!

Подходящо за: родители, учители, артисти, социални работници и всички, които се вълнуват от играта и предизвикателството на работата с деца.

Водещи: Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна Академия

Капацитет на работилницата: 30 участника.

За участие и регистрация ТУК.

Елена Евстатиева Възстановителни практикиВъзстановителният подход – средство за установяване на мирни отношения в училищната среда и училищната общност 

Работилница 

14.03.2020 г., събота

16:00 – 18:00 ч.

осигурен детски кът 

 

Възстановителен подход наричаме комплекс от инструменти и средства, чрез които се постигат нагласи за взаимно разбиране и възстановяване на взаимоотношенията между хората в групи, най-вече в моменти на напрежение и конфликт или сериозни нарушения. Много училища и организации по света вече  прилагат възстановителен подход. Постоянно се трупат доказателства за успешността на тези практики, като в същото време те имат своите корени в миналото ни на самоорганизиращи се общности. Не е изключено да се окаже, че вие също вече ги ползвате в опитите си за справяне с различни предизвикателства от собствената ви практика и в ролята си на учители и/или родители.

Като участник в работилницата ще имате възможността да участвате активно и да научите повече за философията, принципите и ценностите на възстановителния подход. 

Подходяща за: всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността.

Водещ: Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики

Капацитет на работилницата: 40 участника.

За участие и регистрация ТУК.

closing_eventПътят напред – заключително събитие

14.03.2020 г., събота

18:00 – 20:30 ч.

За да сложим финал на третото издание на Фестивала, каним всички посетители на неформално заключително събитие, на което да се запознаем, да разберем повече един за друг, да обсъдим какво си взехме от изминалите дни, да направим планове за бъдещето и най-вече да се позабавляваме!

 

ФБ събитие

За контакти с организаторите:

E-mail: kinozaobrazovanie@gmail.com

Телефон: 0898 912365 Нели Керемидчиева/ 0885 981 880 Станимира Иванова

 

Картинка с логата