Detsa i kuche

Коне, кучета, делфини и … деца

С голямо вълнение за предстоящите напълно нови дейности в Център за Демократично Образование, споделяме с вас за състоялата се през месец май в Брюксел първоначална среща между партньорските организации по проект BUSTA (Building Skills through Training therapy Animals).

BUSTA logo_text

В проекта участват шест партньорски организации от три страни – Белгия, Литва и България. В Белгия това са демократичното училище BOS (Brussels Outdoor School), EASPD (European Association of Service providers for Persons with Disabilities) и с неофициален партньор Dyadis – организация за обучение на кучета-асистенти. В Литва това са Националният Морски музей, където се провежда асистирана терапия с делфини, и училище Мария Монтесори в град Клайпеда. В България сме ние от Общност за Демократично Образование, представени от Цветелина Коловска и Христомир Йорданов, както и Фондация Пейнт и Куортър Хорс, чиято дейност е асистирана терапия с коне на деца със специални образователни потребности.

 

BUSTA Logo idea

Целта му е чрез разнообразни дейности, включващи децата от училищата и терапевтичните животни – коне, кучета, делфини, да се повишат знанията на децата за хората със специални нужди, а оттам и тяхната чувствителност, емпатия и разбиране по темата. Наред с това, ще има възможност за онлайн и срещи на живо между децата от различните училища, което ще им даде възможност да пътуват и да се запознаят с хора от различни страни, да говорят английски и да чуят родните езици на другите деца.
Дейностите предвиждат обхващане на разнообразие от компетенции сред учениците.

среща

Едната от целите на проекта е създаване на документален филм, обхващащ процесите сред децата в трите училища. Желанието ни е той да послужи за вдъхновение за всеки, който ще го гледа.

Другата голяма дейност е създаване на ръководство, което да помогне и на други училища да приложат наученото от нас.
Всяка дейност, която проведем ще бъде детайлно описана в ръководството. То ще бъде на разположение на учебните заведения, които биха искали да включат в учебните си програми някоя от дейностите.

Следете ни тук и на ФБ страницата на ОДО за новини и разкази от нашите приключения 🙂

 

(заглавната снимка е от ежеседмичните срещи- „терапии“, които Kaloyan Dimitrov провеждаше с деца и животни в ЦДУ)

 

Проектът се финансира изцяло от Европейската комисия. Европейската комисия не носи отговорност за неговото съдържание.

 

Вашият коментар