BUSTA LTT resize

Първа среща за обмен на знания – проект BUSTA

BUSTA logo_textВ началото на месец октомври, в София, се състоя първата от трите предвидени срещи за обмен на знания и умения в рамките на проекта BUSTA. На английски език този тип срещи се наричат LTT – Learning, Teaching, Training. Това най-простичко означава, че целта им е да учим, най-вече чрез преживяното. Освен учители и терапевти от работещите по проекта организации, участие взимат и онези ученици от съответните училища, които проявяват интерес към конете, делфините и кучетата като терапевтични животни.

Програмата на събитието бе изготвена съвместно от домакините в България – Сдружение “Общност за Демократично Образование” и Фондация Пейнт и Куортър Хорс.

Гостуващите ни участници бяха общо седем – учител и ученик от демократичното училище BOS в Белгия, треньор на кучета и също член на училище BOS, двама учители от Монтесори училище в Литва, и двама треньори и терапевти, работещи с делфини в Морския музей в град Клайпеда, Литва.
Те имаха възможност да прекарат два поредни дни в ранчото на Фондация Пейнт и Куортър Хорс, да се запознаят отблизо с конете и с ползите от терапевтичната езда. Заедно с учениците от Център за Демократично Учене към Сдружение ОДО, участваха в тренировъчна сесия на кон, който се подготвя да работи с деца с увреждания.

Наред с всички сериозни и дълбоки теми, които участниците обсъждаха, всеки от тях имаше възможността да се докосне до магията на конете, а също и да се забавлява в организираните игри на арената. За осемте ученика от Център за Демократично Учене, които още през месец май избраха да бъдат част от проект BUSTA, това бе ценен момент, в който имаха възможност да споделят натрупаните вече знания и умения от посещенията си в ранчото в периода юни – септември.

В програмата на събитието бяха предвидени и два дни в Център за Демократично Учене (ЦДУ). Международните ни гости имаха възможност да се запознаят с ценностите на демократичното образование и самонасоченото учене, да видят и преживеят приложението им на практика. Това време бе чудесна възможност за учениците от ЦДУ да общуват и неформално с тяхната гостенка Вега, ученик от училището BOS в Брюксел. Наред с това тя подробно ни разказа и за нейната опитност с кучето, в чието обучение за асистент на човек с увреждания е взела лично участие.

Гостите ни от Литва, които са специалисти в работата с делфини, проведоха незабравимо, динамично преживяване за всички ученици от ЦДУ, в което ни разказаха за делфините и защо са толкова специални.
Кратко видео с моменти от срещата ни може да видите ТУК.

За развитието на проекта можете да следите тук и на ФБ страницата на ОДО, както и да заявите интерес чрез ТОЗИ ФОРМУЛЯР.

Проектът се финансира изцяло от Европейската комисия. Европейската комисия не носи отговорност за неговото съдържание.

Вашият коментар