Skip to main content
Научено в гората

Научено в гората/ Средата като училище

“Научено в гората/ Средата като училище”, 72 минути

Found in the forest/The environmental school, Канада

Режисьор: Крейг Серхит

прожекция и дискусия

07.03.2020 г., събота

11:00 – 13:15 ч.

Място: Есенс Център, ул. „6-ти септември“ 37

осигурен детски кът 

Представете си, че току що сте влезли в гората с група деца. Катерицата шумоли по клоните. Чувате бръмченето на пчелата, преди да кацне върху цветето. Гарван грачи, прелитайки над главите ви. Децата се обръщат към вас с въпроси за случващото се: къде отива катерицата? Как се казва пчелата? Опасна ли е? Какво ни казва гарванът? След няколко минути, докато говорите и наблюдавате заедно, децата вече са активно включени в средата. Едно дете повдига камък, за да види какво има отдолу, докато друго взима пръчка, за да провери дали може да я счупи лесно или да я използва като тояжка.

„Научено в гората“ е документален филм, който изследва Еко училището, в Мейпъл Ридж, Канада. То отваря врати през 2011 година. Това е място, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема като с това предизвикват конвенционалните образователни модели.
Теорията и практиката на училището е основана на особеностите на Мястото, Въображението и Екологията. Ученето и преподаването са опитно-базирани, в контекст и посредством различни дейности, които ангажират ума, тялото и сърцето. Общуването между децата на различна възраст се случва напълно естествено сред природата. „Големите“ се чувстват отговорни и помагат на по-малките да практикуват различни техники и игри, които доскоро сме смятали за запазени за класната стая.
Филмът разглежда стиловете на учене, структурата на класа, въпросите на екологията и ефекта на околната среда върху децата.
Като родител на ученик в това училище, режисьорът и фотограф Крейг Серхит има възможност да проследи всеки аспект на училището с непосредствен достъп случващото се след като снима в продължение на две години учениците и взима интервюта от основните участници. „Научено в гората“ е важен принос към дискусията какво е образование, как се осъществява и какво означава това за децата и обществото ни.

Практическият резултат от филма е разбираем наръчник за училище сред природата. Нужни са ентусиазъм и търпение, а с натрупването на опит резултатите от този начин на учене са вдъхновяващи! Безценен за всеки, който иска да надникне в рутината на всекидневното учене, без да загуби интерес от това.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Пълна програма Фестивал (не)Възможното образование 2020

ФБ събитие

Вашият коментар