Научено в гората

Научено в гората/ Средата като училище

“Научено в гората/ Средата като училище”, 72 минути

Found in the forest/The environmental school, Канада

Режисьор: Крейг Серхит

прожекция и дискусия

07.03.2020 г., събота

11:00 – 13:15 ч.

Място: Есенс Център, ул. „6-ти септември“ 37

осигурен детски кът 

Представете си, че току що сте влезли в гората с група деца. Катерицата шумоли по клоните. Чувате бръмченето на пчелата, преди да кацне върху цветето. Гарван грачи, прелитайки над главите ви. Децата се обръщат към вас с въпроси за случващото се: къде отива катерицата? Как се казва пчелата? Опасна ли е? Какво ни казва гарванът? След няколко минути, докато говорите и наблюдавате заедно, децата вече са активно включени в средата. Едно дете повдига камък, за да види какво има отдолу, докато друго взима пръчка, за да провери дали може да я счупи лесно или да я използва като тояжка.

„Научено в гората“ е документален филм, който изследва Еко училището, в Мейпъл Ридж, Канада. То отваря врати през 2011 година. Това е място, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема като с това предизвикват конвенционалните образователни модели.
Теорията и практиката на училището е основана на особеностите на Мястото, Въображението и Екологията. Ученето и преподаването са опитно-базирани, в контекст и посредством различни дейности, които ангажират ума, тялото и сърцето. Общуването между децата на различна възраст се случва напълно естествено сред природата. „Големите“ се чувстват отговорни и помагат на по-малките да практикуват различни техники и игри, които доскоро сме смятали за запазени за класната стая.
Филмът разглежда стиловете на учене, структурата на класа, въпросите на екологията и ефекта на околната среда върху децата.
Като родител на ученик в това училище, режисьорът и фотограф Крейг Серхит има възможност да проследи всеки аспект на училището с непосредствен достъп случващото се след като снима в продължение на две години учениците и взима интервюта от основните участници. „Научено в гората“ е важен принос към дискусията какво е образование, как се осъществява и какво означава това за децата и обществото ни.

Практическият резултат от филма е разбираем наръчник за училище сред природата. Нужни са ентусиазъм и търпение, а с натрупването на опит резултатите от този начин на учене са вдъхновяващи! Безценен за всеки, който иска да надникне в рутината на всекидневното учене, без да загуби интерес от това.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Работилница по темата след прожекцията, Великото навън. Предварително заплащане за работилницата ТУК.

Пълна програма Фестивал (не)Възможното образование 2020

ФБ събитие

За контакти с организаторите:

E-mail: kinozaobrazovanie@gmail.com

Телефон: 0898 912365 Нели Керемидчиева/ 0885 981 880 Станимира Иванова

Вашият коментар