Великото навън

Великото навън

Великото навън

работилница

07.03.2020 г., събота

14:00 – 15:30 ч.

осигурен детски кът за децата на участниците

С раждането си започваме да учим. Обучават ни родителите, по-големите ни братя и сестри, роднини… после тръгваме на детска градина, училище… Години наред думата „обучавам“ и производните й постоянно присъстват в живота ни – всеки ден!

Знаем ли какво означава глаголът „обучавам“? В книгата „Неврозата на властта“ авторът проф. Валдо Бернаскони твърди, че буквалният превод от латински на „обучавам“ е „извеждам навън“. 

Как се случи така, че днес етимологичният смисъл на „обучавам“ е толкова фатално далече от прекия смисъл на думата? Замисляме ли се, че децата днес прекарват критично малко време навън? 

Резултатите от това са свързани както със здравето на децата, така и със способностите им да се впишат в днешния свят. Малкото време навън е основна причина за неспособността им да разбират, да мислят критично, да са уверени в себе си, да са креативни и осъществени като личности!

Понякога се питаме къде изчезва детското любопитство и защо възрастните забравят, че откривателството, приключението и приятелството развиват най-важните умения. Къде може да се случи обратното? В реални игри и ситуации навън. Сред природата или в творческа среда. Тогава децата участват активно, придобиват увереност, развиват характер. А кой е учителят? 

Подходящо за: учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци

Водещи: Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

Капацитет на работилницата: 30 участника

За участие и регистрация ТУК.

Пълна програма Фестивал (не)Възможното образование 2020

ФБ събитие

За контакти с организаторите:

E-mail: kinozaobrazovanie@gmail.com

Телефон: 0898 912365 Нели Керемидчиева/ 0885 981 880 Станимира Иванова

Вашият коментар