За правото на игра

За правото да играем

“За правото да играем”, 41 минути

Brincadiquê? For the right to play, Бразилия

Режисьор: Винисиъс Гайон де Агиар

прожекция и дискусия

23.07.2020 г., четвъртък

20:00 – 21:30 ч.

място: 139-то ОУ „Захарий Круша“

осигурен детски кът за деца над 4 г.

„За правото да играем“ е документална серия от 5 видеа, посветени на фундаменталната роля на играта и отделните нейни елементи за разбиране и свързване със света, за израстването на хората като цялостни същества, за предаването на знания, умения и дори традиции между поколенията, за създаване култура и творчество. В серия от интервюта с учители, педагози, арт терапевти, социални работници, артисти, архитекти се изследва що е то „детска култура“ и задължението на възрастните да я защитават, играта като самостоятелен език със свои правила, по какъв начин играта е гарантирана в училищата и градините, ролята на възрастните в играта, създаването на игри, влиянието на индустрията в създаването на изкуствени „балони“, в които децата се отделят от реалния живот. Филмът разказва предимно за ранното детство – в предучилищен и начален етап – и успява да ни убеди, че възрастните са отговорни да гарантират възможността на децата да играят в този единствен и неповторим период от живота . Особено в днешната култура, в която преподаването на конкретни знания и умения преобладаващо се цени повече и дори се правят опити това да се случва на все по-ранна възраст.

На няколко места авторите ни напомнят, че играта и живота на децата са част от живота на заобикалящата ги общност и не следва да бъдат отделени. Призовават институциите да отворят вратите си за местните особености, за специфичните игри, за семейните ритуали и начини на общуване.

Филмът е запечатал безценни моменти на радост, сътрудничество, творчество, свързване, общуване и откривателство по време на игра, които могат да напомнят на всеки възрастен, че „Не спираме да играем, защото остаряваме, а остаряваме, защото спираме да играем“.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Работилница по темата след прожекцията, Картография на радостта. Предварително заплащане за работилницата ТУК.

Пълна програма Фестивал (не)Възможното образование, лято 2020

ФБ събитие


За контакти с организаторите:

E-mail: kinozaobrazovanie@gmail.com

Телефон: 0898 912365 Нели Керемидчиева/ 088 888 5188 Зорница Симеонова

Вашият коментар