Хан Тервел екип

За „Хан Тервел“ с Милен Димитров

P1140996

Милен има разнообразни интереси и хобита – писане, четене, култура, изкуства, история, философия, психология, социология, антропология, религия и митология, културология, зоология, палеонтология, астрономия, кино, музика, видеоигри, индивидуални спортове. Желае да даде на децата колкото се може по-голям спектър от интереси, за да притежават по-обективна преценка за това, към какво желаят да се ориентират. Негови разкази са публикувани в книгите „По крилете на гарвана“ и „Зовът на Лъвкрафт“ . Има публикации в списание Dracus, Сборище на трубадури и Fantasy larp center. Един негов разказ може да се прочете и в Читанка.

По какво преподаваш в училището и от колко време? Можеш ли да разкажеш накратко каква беше в твоята роля по създаването на филма „Хан Тервел“?
В училището преподавам от три години, а в момента предметите ми са История, Праистория и Космос, което е основно астрономия и физика, но далеч не се ограничава само до това, а е по-скоро като всичкознание.

Основната ми роля в проекта беше като ментор на екипа, който работеше по сценария, но много често аз, както и децата от екипа по сценарий трябваше да работим заедно със снимачния екип при споделяне на идеи, вземане на решения, подпомагане при някои сцени, или просто като допълнителни работни ръце.

Как беше организиран процеса по писане на сценарий? ЦДУ е място за самонасочено учене и нито едно дете не е било задължено да идва на заниманията по писане на сценарий, нали така?. В такива условия как се осигурява изпълнението на една задача, която изисква систематична и дългосрочна работа?
Децата, които участваха в написването на сценария сами избраха да го направят. Още в началото те знаеха каква отговорност поемат и мисля, че именно тази отговорност беше основният им мотив до края.

За теб какви бяха най-големите предизвикателства? Кое ти беше най-ценно?
От чисто човешка гледна точка голямо предизвикателство за мен представляваше да се въздържам да не взема писането на текста изцяло в свои ръце, както и това да се съгласявам с идеи, дори да не съм напълно съгласен с тях. За мен не би имало нищо по-лесно от това, да напиша сценария сам, особено когато децата губят стимул и започват да се отказват. Все пак това беше много дълъг процес и дори набраната инерция на моменти губеше своята сила. В това пък предизвикателството беше да дадеш стимула на децата да продължат да работят, без да ги заставяш да го правят по какъвто и да е начин.
Но мисля, че и за самите деца подобен процес се оказа наистина полезен. На моменти трябваше да проявят силна воля да продължат, особено когато нещата не вървяха гладко. Да се научат да преодоляват трудности, да работят в екип, да използват своята креативност. Често включвайки идея, децата трябваше да доказват твърдостта на идеята си с доводи и аргументи дали пред мен, дали пред другите сценаристи, дали пред снимачния екип и само доказалите се идеи влизаха в сценария. Понякога се стигаше до ситуации тип „дванайсет разярени мъже“, в които някои има идея, с която останалите не са съгласни, но с добри аргументи идеята все пак намираше място в текста. Според мен в подобен тим ситуации децата израснаха много.

Какво би казал на учители по история, които имат желание да изпробват този начин за преподаване по история, но се притесняват, че децата няма да усвоят достатъчно материал, за да се представят добре на изпитите?
Бих им казал да имат повече доверие в децата. Най-полезно е ученето, когато на децата им е интересно. Така те извличат максимално от самия процес, запомнят и разбират най-много. Изпитите, колкото и да са важни, не пораждат този интерес към предмета или към самото учене и най-често след минаването на изпита, всичко научено се забравя. Дори да учат за конкретен изпит, децата трябва да чувстват, че учат и за себе си. Че научават неща, които са им интересни и полезни.

Каква е твоята покана към бъдещите зрители на „Хан Тервел“?
Нека се насладят на филма и го оценят такъв, какъвто е, а именно филм, създаден по собствено желание, с много любов и труд от деца между 8 и 12 годишна възраст.

***************************************************************************

Премиерата на „Хан Тервел“ ще се състои на 17.04.2021 г. от 11 ч. в Дом на киното – София. Трейлърът може да видите ТУК.

Проектът бе осъществен благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Вашият коментар