P1850412

Бунтар

Учене и забавление. Работа и вдъхновение. Деца и възрастни. Свободен избор и добри резултати. Проектът ‘Бунтар’ показва, че тези неща не само не се изключват взаимно, а че между тях се получава много плодотворна симбиоза и интересен резултат. Децата и възрастните са много по-мотивирани и готови да полагат усилия, когато правят нещо, което те са избрали, а не защото някой ги кара.

Музикалното парче „Бунтар“ е дело на деца, посещаващи Център за демократично учене.
Освен текста и вокалите, в песента децата свирят на диджериду, арфа, електрическа китара и пиано. Аранжиментът и оформлението са дело на музикантите от независимия лейбъл Биг Банда – Александър Евтимов, Санди Даниел и Михаил Йосифов. Режисьор на клипа е Иван Николов, а оператор – Кирил Проданов.

Текстът за песента се ражда в главите на две деца с артистични псевдоними Теос и Ясу, които са твърдо решени да направят песен.

И какво е нужно при нова вдъхновяваща идея?
Добра подкрепа и още няколко луди глави, които скачат заедно с теб да я осъществят.
Подкрепата идва от учителите – по творческо писане и визуални изкуства. Те помагат с текста, а междувременно споделят идеята и с още деца, които се включват с ентусиазъм – всеки със своята страст – различни музикални инструменти – диджериду, китара, арфа, пиано. Проектът се пренася на ново ниво, свързвайки се с музикантите от Биг Банда – сътрудничество между деца и възрастни с цел реализиране на истинско музикално парче. Работата по проекта се пренася в реално музикално студио, където едно от децата – Любо (9г.) създава ритъма на парчето със своя музикален инструмент – диджериду, а възрастните музиканти споделят своя опит и подкрепа като показват трикове на младите си колеги. Така постепенно парчето се оформя. Записите стават факт в края на миналата година. А в процеса на изработка на видеото към парчето вземат участие още 19 деца на възраст 8-14 години. Видеото показва скучаещи ученици, всеки зает със своята страст тайно от учителите (рисуване, бизнес, архитектура, животни).

Така се появава „Бунтар“ – това е историята на парчето, чиято цел е да отправи едно послание – от децата към възрастните, и да разбие схващането, че само защото са малки, децата са безгласни букви, трябва само да следват инструкции и не могат да бъдат инициатори и двигатели на осъществяването на идеи.
Да, могат.
Всеки ден и всеки час.

 


Вашият коментар