Разделен клас

Разделен клас/ Class divided

Разделен клас

Дата: 19.02.2019 г. , вторник
Час: 18:30 – 21:30 ч.
Място: Федерация на научно-техническите съюзи, зала 4 „проф. Асен Златаров“
Адрес: ул. „Г.С.Раковски“ 108 (до НАТФИЗ)
Вход: дарение с препоръчителна стойност 5 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019 (линк към Сборника от 2018 г. ТУК)

Разделен клас, 56 мин.
Class divided
1985 г., САЩ
оригинален език: английски, субтитри на български
Режисьори: Уилиям Питърс

игра-дискусия след филма, 60 мин.
специални гости за играта: младежи от организацията Y-Peer


Среща на випуска 14 години след завършването събира завършили ученици в Райсвил, щата Айова с тяхната бивша учителка от трети клас Джейн Елиът. По молба на учениците, заедно ще изгледат двудневно упражнение с тяхно участие, заснето от телевизия ABC News като документален филм „Окото на бурята“ и ще преживеят отново нейния уникален урок по дискриминация.

През далечната 1968г. Джейн Елиът е поразена от новината за убийството на Мартин Лутър Кинг Младши и дълбоко развълнувана от темата за равноправието на човешките същества, независимо от цвета на кожата. Самата тя живее в хомогенната среда на англосаксонското население на малкото градче Райсвил, щата Айова, но е способна да прозре, че това, което САЩ са направили с индианците и в последствие с чернокожите е знак, че не са прогресирали много като общество за тези 200-300 години. Като учител, Джейн осъзнава, че сега е времето децата да научат как да не съдят другите по външността. По изключително необичаен, но достъпен за третокласниците начин, тя намира как да обясни какво е дискриминация, така че това да се превърне в най-запомнящия се урок. Учителката Джейн Елиът превръща класната стая в място където се случва реалният живот – създава реални условия децата да преживеят какво е дискриминация и да бъдат докоснати от въпроси като какво е да си унизен, само защото си различен. Какво е чувството да си втора ръка човек? В този доста провокативен експеримент е впечатляващо да се види как само за минути вежливи, внимателни и състрадателни деца се превръщат в груби, дискриминиращи същества.

Как ли учениците на Джейн Елиът ще коментират случилото се като вече възрастни хора? Как се е променил животът им, благодарение на този единствен урок?

Въпреки повече от 300-те деца, преминали този урок по дискриминация в малкото градче Райсвил, отзвукът сред общността не е значим. Но Джейн Елиът не спира да експериментира и установява още един забележителен резултат за академичните възможности на децата, преминали през необичайния урок по расизъм. Впоследствие откритието е потвърдено от университета в Станфорд.

Решителният учител прави същия експеримент в различни формати извън училищната среда и въздействието върху хората всеки път е забележително. Деветдесет и осем процента от населението в Райсвил е от бели хора с англосаксонски произход, но независимо от това в затворническата популация над двадесет процента са от малцинствата. За да се уверят, че служителите от затворническата система са чувствителни към тревогите на това голямо малцинство, администрацията на Айова наема Джейн Елиът, за да предаде урока си на някои от тях. Групата включва надзиратели в затвора и надзорници, които знаят само, че ще посещават еднодневен семинар. Колко дълбоко са разтърсени всички и как се подклажда дискриминацията, как хората се увличат по нея и какво е да си в обувките на другия?

Фейсбук събитие


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование


Програма: пълна програма за разглеждане и сваляне от ТУК

Вашият коментар