Ние сме тези

Ние сме тези, които очаквахме/ We are the people we’ve been waiting for

Ние сме тези

Дата: 15.02.2019 г. , петък
Час: 18:30 – 21:30 ч.
Място: Федерация на научно-техническите съюзи, зала 4 „проф. Асен Златаров“
Адрес: ул. „Г.С.Раковски“ 108 (до НАТФИЗ)
Вход: дарение с препоръчителна стойност 5 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019 (линк към Сборника от 2018 г. ТУК)

Ние сме тези, които очаквахме, 77 мин.
We are the people we’ve been waiting for
2009 г., Великобритания
оригинален език: английски, субтитри на български
Режисьор: Дарил Гудрич

дискусия след филма, 60 мин.
специални гости за дискусията: Мариана Банчева (специалист в сферата на българската образователна система) и представител на Британски съвет в България


“Ние сме тези, които очаквахме” е изключително вдъхновяващ и динамичен документален филм, който представя широк поглед към проблемите на съвременното образование.

Сценарият е построен около историите на петима тийнейджъри от Суиндън – град, считан за микрокосмос на британския начин на живот през 21 век. Всеки от младежите има различен опит с образователната система и през разказите им научаваме за техните успехи и провали, за предизвикателствата, с които се сблъскват и начините, по които ги преодоляват.

Филмът разглежда трите стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Чрез множество примери показва как този подход не отговаря на нуждите на съвременния живот и лишава младите хора от възможността да разгърнат талантите, креативността и потенциала си. Въз основа на наблюдения и интервюта с ученици и учители, известни личности,  както и с широк кръг международни експерти в образованието, филмът придава човешки облик на кризата и провокира към преосмисляне на целите на образованието.

Освен да идентифицира проблемите, “Ние сме тези, които очаквахме” изследва възможните решения през положителни примери от различни части на света. В средно училище в Оукланд, САЩ, за деца от бедни семейства, в което 100% от учениците завършват, а по-голямата част от тях продължават образованието си, обучението е водено от идеята, че хората учат най-добре, когато са налице 3 условия: изграждане на пълноценни връзки, наличие на вътрешна мотивация, учене едновременно с ума и ръцете. Сър Ричард Брансън разказва за подкрепяно от него училище в Южна Африка, където деца в неравностойно положение се учат на предприемачество, така че когато завършат училище да имат възможността и инструментите да започнат свой бизнес. Следват примери от Швеция, Холандия, Англия…

Посланието на филма е, че е необходима радикална промяна в начина, по който гледаме на образованието. За да оцелее светът, който нашите деца ще наследят, има нужда от хора, които да бъдат по-креативни, по-уверени, по-подготвени и адаптивни. По думите на Хърбърт Джордж Уелс: “Цивилизацията е състезание между образованието и разрухата.” Ако искаме да избегнем разрухата, образованието трябва да процъфти. Осъществяването на промяната зависи от всеки един от нас – ученици, учители, родители, политици. Ние сме хората, които чакаме.

Фейсбук събитие


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование


Програма: пълна програма за разглеждане и сваляне от ТУК

 

Вашият коментар