IMG_9396

Да празнуваш ученето с любов – догодина и в България!

Всяка година, по едно и също време, в някоя точка на Европа се случва едно събитие.

Събитие, което официално се води под формата на „конференция“, а всъщност обединява в себе си още много други – споделяне на опит, преживяване, празнуване. Среща, в която всеки участник е и даващ, и взимащ; и ученик, и учител.

Става въпрос за Европейската конференция за демократично образование – събиране на хора, ангажирани с каузата на демократичното образование и самонасоченото свободно учене – образователни експерти, учители, родители, ученици, представители на различни демократични училища от цяла Европа. Тази среща събира повече от 300 души за обмен на опит и добри практики в сферата. Тя е организирана от Европейската организация за демократично образование – ЕУДЕК, чиято цел е популяризирането и разпространението на демократичното образование като устойчив и успешен съвременен образователен модел в демократичните държави. Нейните членове са отделни индивиди, училища и институции из цяла Европа с десетилетия опит в демократичното образование.  

Опитът на България в тази сфера също „трупа стаж“. Вече шеста година, ние от „Общност за демократично образование“ представляваме този модел на учене и израстване чрез Център за демократично учене, а от няколко години и горди членове на ЕУДЕК и участници в ежегодната конференция. Всяка година си тръгваме вдъхновени, заредени, обогатени и „пораснали“ – участвали в лекции, работилници, срещи и дискусии, обменили много опит и научили много полезни неща, с които да усъвършенстваме това, което правим, и да се развиваме.

Затова и радостта ни е голяма да съобщим, че през следващата година тази вълнуваща и обогатяваща среща-пространство за учене и развитие ще се състои не другаде, а именно в България.

През 2020 година нашата страна ще стане домакин на ежегодната Европейска конференция за демократично образование. В рамките на шест дни през първата седмица на август в България ще се съберат представители на различни демократични училища и институции от цяла Европа, за да обменят и споделят опит и добри практики в сферата на самонасоченото учене и демократичното образование, подкрепата към децата и тяхното израстване и развитие.

Европейската конференция за демократично образование за нас ще бъде едно от значимите събития в образователната сфера през идващата година –възможност за учене от опита на десетки практици от цял свят. Тя ще бъде мястото за всички хора – учители и заинтересовани от образованието – търсещи развитие и обогатяване на личния си опит.

Вълнуваме се, че имаме възможност това да се случи именно в България!

Ето как Общото събрание на ЕУДЕК гласува предложението за домакинство на Общност за демократично образование:

Ако вие сте човек, който се интересува от образование, ако сте родител или учител или практик в сферата или ако просто това е тема, която ви вълнува – запазете си отсега тези дати!

Повече подробности и детайли ще започнем да споделяме съвсем скоро!  

За организацията на това мащабно за страната ни събитие в сферата на образованието ще имаме нужда и от много подкрепа! Ако искате да ни помогнете и виждате себе си като част от цялата кауза в ролята на доброволец, свържете се с нас! Можете да направите това като ни пишете лично съобщение на ФБ страницата ни или на мейл: dem.edu.bg@gmail.com

Ето и няколко снимки от тазгодишното ни преживяване в Украйна: 

Вашият коментар