Event Christel Hartkamp

Да почерпим опит от … Кристел Харткамп и Съдбъри модела

(Photo by Aditya Saxena on Unsplash)

След обогатяващия ни разговор с Ева Хаас, с радост обявяваме следващата от замислената като поредица онлайн срещи с хора с опит в демократичното образование и самонасоченото учене.

Този път събеседник ще ни бъде Кристел Харткамп. С образование в областта на геологията Кристел работи 15 години в нефтената индустрия и живее със съпруга си и трите им дъщери в Оман. При завръщането им в Холандия най-голямата им дъщеря развива депресия, свързана с училищните й изживявания. Така Кристел и съпругът й започват да се интересуват от алтернативно образование и достигат до Съдбъри модела, считан понякога за „най-радикалната“ форма на образование. Двамата са сред основателите на няколко Съдбъри училища в Нидерландия, а в момента тя пише докторска тема по темата как децата учат в този вид училища.

Името „Съдбъри“ идва от първото такова училище, Съдбъри Вали, основано през 1968 г. в САЩ и вдъхновило създаването на десетки подобни училища по света. Можете да погледнете неговия сайт ТУК.

Макар да е част от демократичното образование, моделът има специфики като една от основните разлики е, че в този вид училища възрастните не подготвят абсолютно никаква предварителна програма, от която децата да избират. Курсове и занимания се случват единствено по инициатива на самите ученици, като възрастните са на разположение със своите знания и компетенции. Препоръчително за участие в срещата е да сте запознати предварително с принципите на демократичното образование, както и конкретно с модела Съдбъри. Можете да прочетете няколко статии по темата, преведени на български от нас:

Смисълът на образованието

Раждането на нова парадигма в образованието

Нуждаят ли се децата от насочване

NB! Обърнете внимание, че срещата ще се проведе на английски език!

Фейсбук събитие ТУК.

В случай, че не ползвате Фейсбук, молим да ни пишете на имейл keremidchieva.nelly@gmail.com, за да ви изпратим линк за достъп до срещата.

Вашият коментар