Да бъдеш и да се развиваш

Да бъдеш и да се развиваш/ Being and becoming

Дата: 22.02.2018 г. , четвъртък
Час: 18:30 – 21:00 ч.
Място: Център за култура и дебат “Червената къща”, зала “Пеша Николова”, ет. 2
Адрес: ул. „Любен Каравелов“ 15
Вход: 3 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование”

Да бъдеш и да се развиваш, 99 мин.
Being and becoming 
2014г., Франция
Оригинален език: френски и английски; субтитри на български

Режисьор: Клара Белар

дискусия след филма, 60 мин.

Фейсбук събитие

Клара Белар е актриса и режисьор, която в различни периоди на годината работи и живее със съпруга си в Лос Анджелис, Рио де Жанейро и Париж. След раждането на първото им дете, семейството започва да осъзнава, че ще им се наложи да изберат училище за детето си и да се установят на едно място. Съжалявайки, че ще го лишат от богатството на трите култури, които са му показвали до момента, те започват да търсят подходящото място за детето си. Обмислят различни педагогики – Реджо Емилия, Монтесори, Валдорф, докато приятелка посява първото семе с въпроса: “Нужно ли ни е конкретно място, за да учим?”. Така двамата се впускат в пътешествие по света, в търсене на семейства и специалисти, достигнали до своите избори на подходящо за децата им образование. Следваме Клара и малкия й син в САЩ, Германия, Франция и Великобритания в многобройните им срещи. От известни изследователи и практици по въпросите на образованието и отглеждането на деца като Джон Тейлър Гатоу, Наоми Алдорт, Арно и Андре Щерн до съвсем обикновени семейства, всяко със своите разбирания за начин на живот. Запознаваме се с личните истории на родители, избрали самонасочено и/или домашно образование – повечето от тях учители, а някои просто следващи своя вътрешен глас и опит. Децата, които имат възможност сами да избират какво и как да учат, разказват за опита си, а „завършилите“ домашно образование, разказват за плановете си за бъдещето.

Клара осъзнава, че няма нужда от повече доказателства, за да повярва, че най-важното е всеки да намери своя собствен път, за да бъде и да се развива в най-добрата версия на себе си.

Филмът е търсене в името на детето, неговия природно вроден инстинкт за придобиване на необходимите му знания и умения и в разнищване на същността на ученето и свободата, които водят до нов поглед към живота и на самите възрастни.


Програма (не)Възможното образование


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование

E-mail: keremidchieva.nelly@gmail.comfooter-odo-fin5

Медийни партньори картинка

Вашият коментар