rsz_dsc09714

Европейска конференция за демократично образование EUDEC 2023

автор: Маги Благоева

Още преди началото на Европейската конференция за демократично образование знаехме, че това ще е образователното събитие на годината в България.

Но то надхвърли всички очаквания – както на нас като организатори, така и на участниците – и тези, които дойдоха от чужбина на ежегодната среща на Европейската общност за демократично образование, и тези, които дойдоха от България, без да имат ясна представа какво точно представлява това събитие и че обявената предварително програма е само една малка част от целия обмен, срещи и споделяне, които се осъществяват в рамките на 6 дни. Една уникална „образователна лаборатория“, съчетаваща рефлексия и размисли за настоящето състояние на образователните системи по света, споделяне на различни иновации и практики от цял свят, обмен на идеи, проекти и инициативи, планиране на следващи стъпки, цели и дейности.

Над 150 участници от повече от 20 държави – Германия, Португалия, Естония, Литва, Гърция, Белгия, Италия, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Израел, Англия, Черна гора, Франция, Холандия, Чехия, САЩ, Тунис, Тайван, България.
Шест дни, които ни обогатиха, развиха, вдъхновиха и заредиха.
Шест дни, в които почти всеки бе в ролята на учител, ученик и любопитно изследващ какво е възможно в света на образованието.
Дни на срещи, запознанства и развитие на диалог и сътрудничества – както на представители от различни страни, така и на представители от различни институции в нашата собствена страна.

Срещата и разговора с Министъра на образованието – проф. Галин Цоков, които се осъществиха в рамката на Конференцията, потвърдиха мястото и признанието, които демократичното образование заема в развитието на образователната сфера в световен мащаб и ни дадоха основателна надежда и вяра, че оттук нататък това влиянието ще се увеличи и в България, за да подкрепи развитието, напредъка и ученето с любов!

В последните 10 години по уникален начин демократичното училище в София влияе на образователния пейзаж в страната – чрез въвеждане за пръв път в България и практикуване на самонасоченото учене и вътрешна мотивация в най-чистия им вид, демонстрация на учене в най-разнообразни форми и по най-разнообразни начини, представяне на възможностите за самоуправления на училищните пространства и равнопоставено участие на ученици и учители във взимането на решения на всякакви нива и най-различни добри практики като менторство и подкрепа за учениците, медиация при конфликти, възстановителни комитети при нарушаване на училищните правила и други.

Всички тези, и много други, са ценни практики, чието дискутиране, изпробване и въвеждане могат да имат само положителен ефект във всяка учаща общност!
Именно и тяхното обсъждане бе онова, което вдъхнови и зареди участниците през изминалата конференция.

Продължаваме да получаваме благодарност и обратна връзка от най-различни участници, както и въпроси как може да се съхрани и продължи събрания заряд от изминалата седмица.

“Поздравления и благодарност за чудесното събитие. За мен беше полезно, радост и удоволствие да бъда сред съмишленици, да срещна интересни, осъзнати и търсещи и сбъдващи смислени неща хора!”

“Благодаря за вдъхновяващата и стимулираща седмица в Лозен – конференцията със сигурност надхвърли така или иначе положителните ми очаквания. Атмосферата беше страхотна и се надявам да имам възможност да се присъединя към вас и през следващите години.”

“It was an amazing experience on EUDEC!! We come back to Poland full of joy and inspiration. Organising team – you are the best!!! Many many thanks for all your amazing work and smiles”

“I think it is not necessary to thank you for this conference. You – and everybody – know that it was a wonderful week! There is no doubt!”

“It was the 7th of August, and the first chords of „Tender“ by Blur were playing while I was seated in an airport restaurant in Sofia, Bulgaria. I had this impression that the week that was about to change my life had just finished. I wasn’t exactly sure why (and I’m still not), but nothing was going to remain the same.
I suppose I was simply filled with a peculiar kind of feeling: a warm nostalgia, let’s call it that. Seven days had passed during which I was surrounded by a group of human beings who aimed to change the world – one child at a time. They weren’t perfect, of course; after all, they were humans. Humans who fought their own personal battles. Nonetheless, driven by love or vengeance (or both), they found their purpose in education and were making sure that the next generations would grow up free, independent, in a secure and nurturing environment.”

Знаем, че с осъществяването на Конференцията на българска земя направихме крачка напред в развитието на образованието в България. Още повече хора знаят какво е възможно, какво е демократично образование, какви са идеите и ценностите му и защо са толкова важни и необходими в днешния свят.

А как и колко ще ги разпространяваме – зависи от всеки един от нас!
Надеждата ни е голяма, след като учители от различни части на страната ги отнесоха със себе си – с увереност и устременост за прилагането им още с началото на новата училищна година.
За по-смислен и значим резултат не можехме и да си мечтаем!Благодарим на партньорите ни, които откликнаха да разпространяват информация за събитието и ни даваха съвети за това как да достигне до хората, за които ще е полезно и интересно. Впрочем те всички са едни от най-значимите български организации в сферата на образованието и родителството:

Заедно в час

преподаваме.bg

Образователна Общност Варна

Red Paper Plane

Професионален форум за образованието

НЧ „Бъдеще сега“

Институт за прогресивно образование

Академия за родители


Благодарим на журналистите, които отразиха Конференцията и специално на Венета Гаврилова от Програма Христо Ботев на Българско Национално Радио.

Публикациите, свързани с Конференцията:

Гейбриъл Гройс: Качество в образованието има, когато работещите в сферата продължават да учат, Всичко за образованието/ БНР

Има ли шанс демократичното образование в България?, За думите/ БНР

Какво представлява демократичното училище?, 12+3/ БНР

Какво е демократично образование? – интервю с Яков Хехт, преподаваме.bg

Училище, в което всяко дете да прояви заложбите си – възможно е, Анализи/ ДНЕВНИК

За първи път България е домакин на Европейска конференция за демократично образование, СЕГА

Има ли почва демократичното образование у нас?, Кой говори/ДАРИК РАДИО

България ще бъде домакин на Европейска конференция по демократично образование, Радиокафе/ РАДИО СОФИЯ

 

Малко снимки, за да усетите атмосферата.

Вашият коментар