Децата дават знак към делфините за одобрение, че се справят чудесно с всички задачи.

Пътуване до Литва – проект BUSTA

От 29 ноември до 2 декември се състоя втората среща по проект BUSTA между партньорските училища и организации.BUSTA logo_text

Пътуването бе истинско приключение за 8 ученици от Център за Демократично учене, както и за придружаващите учители. Макар дълго – два полета и автобус, придвижването ни до град Клайпеда, на брега на Балтийско море, бе ведро и забавно.

Защо Клайпеда? Там се намира Морският музей – партньор в проекта BUSTA, в който вече няколко години живеят черноморски делфини. Те са неделима част от едно от основните направления на екипа – терапия на деца с различни нарушения и състояния. В Клайпеда се намира и другият партньор в проекта – Начално училище Мария Монтесори. Освен българската група, в срещата взеха участие и ученици и учители от демократично училище в Белгия.

Домакините ни бяха подготвили разнообразна програма, в която имахме възможност да се запознаем помежду си, да видим и чуем традиционни танци и музика от Литва, да слушаме заедно за живота на хората със Синдром на Даун от майка на четири деца, две от които с Даун.

Времето ни във физиотерапевтичния център на Морския музей премина в различни игри и упражнения, които специалистите обикновено провеждат със своите пациенти. Срещата ни с делфините бе мокра и вълнуваща. Те наистина знаят как да се забавляват и как да накарат хората около тях да се почувстват добре. Радостта бе голяма и видимо взаимна 🙂

Делфините там не се използват за шоу програми, но ежедневните тренировки са задължителни, за да бъдат в добро физическо и психическо състояние (както и при нас, хората). Голямо впечатление ни направи една черна лента, в близост до местата около басейна, предназначени зат хора. Когато делфин я премине, означава, че иска да общува и играе с гостите на басейна, а когато е уморен и не му се общува, просто се връща обратно зад лентата – няма насилие или принуда към тях да правят нещо, което не искат. Игривият им и закачлив нрав бързо създава настроение – обичат да пръскат, уж случайно, своите гости и видимо се забавляват с реакциите им. Макар и за кратко, успяхме да усетим магията на тяхното близко присъствие.

Част от нашата програма бе и участие във фестивал за ученици по повод 3 декември – Денят на хората с увреждания, който за единадесета поредна година бива организиран от Университета в Клайпеда. Чрез разнообразни дейности се докоснахме до живота на хората с различни сензорни и двигателни нарушения.

 

Върнахме се в София пълни с преживявания и споделени моменти!

За развитието на проекта можете да следите тук и на ФБ страницата на ОДО, както и да заявите интерес чрез ТОЗИ ФОРМУЛЯР.

Проектът се финансира изцяло от Европейската комисия. Европейската комисия не носи отговорност за неговото съдържание.

Вашият коментар