Статия от сайта на QUEST

Разкриване на ефекта от проекта BUSTA: изследване на по-нататъшното развитие отвъд Европа

(материалът по-долу е превод от статията на белгийската организация QUEST, партньор в проекта BUSTA, за който можете да прочетете повече ТУК)

Макар и да няма пряка връзка с проекта Busta, QUEST взе активно участие в Международната конференция за демократично образование (IDEC), която се проведе в Катманду, Непал, през октомври 2023 г. По време на събитието QUEST организира сесия, посветена на приобщаването, като насърчи децата да допринасят активно за развитието на приобщаващи практики.


Като илюстративен пример за своите предишни инициативи и с цел да се инициира диалог, QUEST представи кратък преглед на дейностите по проекта BUSTA, обхващащ три държави и различни контексти. Сред участниците бяха деца от Санта Фе, Катманду, Сеул, Бангалор и Пондичери. Забележително е, че темата за обучението на животни за терапия се очертава като особено завладяваща за учениците, което се оказа акцент за по-младата възрастова група на конференцията.

Сесията премина в оживен обмен на мнения, като участниците изразиха реакциите си към показаните видеоклипове. Бяха зададени ангажиращи въпроси, като например как са се почувствали от видеоклиповете, какъв е интересът им към придобиване на подобни умения, кои дейности са ги заинтригували най-много и как подобни преживявания могат да бъдат интегрирани в училищната и житейската им среда. Тази дискусия предизвика оживени отговори, като всяко дете с нетърпение споделяше лични преживявания, спомени, коментари и дори снимки, които циркулираха из стаята.

Дискусията се разшири, като обхвана уникалната връзка на непалските ученици със свещените крави, което доведе до обсъждане на свързани с училището преживявания със слонове, биволи и прилепи. Този семинар се открои като единствения повод непалските деца да споделят страстно своите чувства и убеждения, особено по отношение на вегетарианството и силната им връзка с кравите – гледна точка, която рязко контрастира с експлоатацията на кравите в много западни страни. Присъстващите родители изразиха задоволство от това, че са станали свидетели на междукултурния обмен между децата. Ентусиазмът беше толкова осезаем, че никой не искаше да приключи сесията. За да се запази продължаващият диалог, предложих всички деца да споделят историите си пред камера през цялата седмица. Възрастните, които искаха да получат по-задълбочена информация, насърчих да се присъединят към QUEST като членове, което ще им осигури достъп до предстоящия доклад за въздействието и насоките на проекта BUSTA. Тези ресурси ще дадат възможност на училищата да възпроизведат подобен опит за изграждане на умения в собствените си условия. Освен това ги информирах за предстоящото излизане на документалния филм по темата на проекта BUSTA.

Въпреки че дискусията се съсредоточи повече върху животните, отколкото върху традиционните понятия за приобщаване, свързани с уврежданията, изследването на други форми на живот се оказа мощен катализатор за ангажиране и предизвикване на интерес към тези теми.


От страна на Общност за демократично образование нямаше представител на Международната конференция за демократично образование в Непал, така че не успяхме да участваме в описаната сесия. За нас  възможните посоки на развитие на проекта и темите в него са вълнуващи и сме още по-щастливи, че сме част от него.

През януари 2024 г. предстои да ви поканим на заключително събитие по проекта. Следете ФБ страницата ни или се абонирайте за новини от нас, за да разберете допълнителни детайли!

Вашият коментар