School-Circles-Poster-Compressed-2-400x600

Училищни кръгове/ School circles

School-Circles-Poster-Compressed-2-400x600

Дата: 22.02.2019 г. , петък
Час: 18:30 – 21:30 ч.
Място: Федерация на научно-техническите съюзи, зала 4 „проф. Асен Златаров“
Адрес: ул. „Г.С.Раковски“ 108 (до НАТФИЗ)
Вход: дарение с препоръчителна стойност 5 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019 (линк към Сборника от 2018 г. ТУК)

Училищни кръгове, 85 мин.
School circles
2018 г., Холандия
оригинален език: нидерландски и английски, субтитри на български
Режисьори: Мариан Осарио и Чарли Шред

дискусия след филма плюс демонстрация на социократичен кръг, 60 мин.
специални гости за дискусията: Маги Благоева от Център за демократично учене; Никола Димов


„Училищни кръгове“ разказва за 6 демократични училища в Холандия, в които изключително силно е застъпен елементът на заедност – учим заедно, управляваме заедно, носим отговорност заедно, живеем заедно. С истински стремеж да чуем мнението и аргументите на другия, да го разберем и по този начин да направим своето “заедно” едновременно добро за всички и за всеки по отделно.

В първата част от филма, през разказите на ученици, родители и учители, разбираме какво е да учиш в такова училище и защо те са избрали демократичното образование – заради свободата да бъдеш, да се изразиш и да се търсиш, заради усещането да бъдеш приет и част от по-голяма общност, заради възможността да управляваш живота си дори в детска възраст. Авторите са подбрали чудесни примери от училищния живот, чрез които можем да се потопим в тази среда и да усетим какво е да си част от нея.

Във втората част от филма експерти от Центъра по Социокрация в Холандия, заедно с децата и техните учители, ни разказват що е то социокрация, как се практикува и основното – защо е важно да я използваме в живота си, какво изгражда в децата, когато от малки свикнат с това да е част от живота им. През 4-те принципа на социокрацията ще се потопим в това как се взимат решения по този начин, как се правят избори за позиции в училището, какво означава да работим в „кръгове“ и да правим връзки между тях.

В този филм ще видите една мечта, която е реалност. И един хора, които не спират да мечтаят да направят света по-добро място за всички.

Фейсбук събитие


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование


Програма: пълна програма за разглеждане и сваляне от ТУК

Вашият коментар