Cover_Page_Пловдив

(не)Възможното образование в Пловдив

С голямо вълнение споделяме програмата на планирания от известно време Кинофестивал в Пловдив!

За неговата организация благодарим на Лили Бързева – организатор на културни прояви в Пловдив – която видя полезността от Фестивала и реши, че трябва да посвети време и усилия, за да достигнат филмите до повече хора; Гергана Лесенска и Общност за свободно образование, Еко училище „Слънчев лъч“ и още партньори. Рещаващо значение имаше и подкрепата на Пловдивска община, която от години води системна политика за въвеждане на Монтесори метода в общински детски градини и училища в Пловдив.

Датите са 11 – 13 октомври 2019 г., а мястото: Лъки -Дом на киното на ул. Гладстон 1.

Ето и цялата програма:

11.10. /петък/
18.00 часа, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“ – ПРЕМИЕРА, 100 мин.

Филмът разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която режисьорът и млад баща снима в продължение на цяла година.
След 70 предпремиери, посетени от 10 000 зрители, филмът излиза по кината във Франция през 2017 г. и още е част от афиша на много киносалони!
Каним Ви да откриете метода на д-р Мария Монтесори, който за четвърта година успешно се прилага в общинските детски градини и някои училища в град Пловдив и се превърна в най-голямата публична реформа в образованието в България!

Повече за филма прочетете ТУКТрейлър: https://youtu.be/zSuCn-7wM2w

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА! 

12.10 /събота/
10:00, Клуб Фарго /кафенето в киното/ – „ВАЛДОРФ НА 100“, 18 мин.

БЕЗПЛАТНО СЪБИТИЕ!

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

Повече за филма прочетете ТУК.

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

12.10 /събота/
11:00, Зала 3 – „МЕТОДЪТ“, 26 мин.

“Методът” е филм за сугестопедията, посветен на нейния създател проф. д-р Георги Лозанов. Галина Спасова е ученичка на проф. д-р Лозанов и ни повежда в света на сугестопедията, като ни среща и със свои ученици, които споделят радостта от ученето по този начин. Сугестопедията е призната от 15-членна комисия от ЮНЕСКО за най-добър метод в преподаването, но какви са последващите обрати и защо се практикува повече в чужбина, отколкото в България?

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://youtu.be/7aWHNqGvCkw

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

12.10 /събота/
12:30, Зала 3 – „ДА БЪДЕШ И ДА СЕ РАЗВИВАШ“, 

Клара Белар, актриса и режисьор, се замисля за същността на образованието с израстването на първото си дете. Предизвикана от свои приятели, тя обикаля САЩ, Франция, Германия и Великобритания и се среща със семейства и експерти в отглеждането и обучението на деца /като Наоми Алдорт и Джон Тейлър Гатоу/. Впечатляващо е, че най-често семействата избрали алтернативен път в образованието са семейства на учители. Клара осъзнава, че няма нужда от повече доказателства, за да повярва, че най-важното е всеки да намери своя собствен път, за да бъде и да се развива в най-добрата версия на себе си.

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://youtu.be/e52oUFgIDkU

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

12.10 /събота/
15:00, Зала 3 – „СВОБОДЕН ЧАС“

Толкова хубаво беше в детството. Диво и свободно. А в клас беше безкрайна скука. Сякаш там нямаше място за вътрешния ми свят.“ Маргарете е млада майка, която иска да намери най-доброто училище за сина си. Не знае дали да следва традицията в лицето на кварталната гимназия, от която помни предимно уроци, домашни и скука или да заложи на демократичното училище, където децата могат да избират в какво, кога и как да се обучават, и преди всичко се учат да общуват. В търсене на най-подходящото училище за сина си, Маргарете заснема многобройни разговори с ученици, учители и признати авторитети като Йеспер Юл, Яков Хехт, Зоуи Редхед, Дейвид Грибъл, проф. Волфганг Еделщайн.
Маргарете има много въпроси, но е наясно с едно – че синът й най-добре знае кое е неговото място.

Трейлър: https://vimeo.com/159104286

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

12.10 /събота/
18:00, Зала 1 – „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео? Един филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Ако Гърция си има Питагор и Питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект.

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://vimeo.com/323545892

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

13.10 /неделя/
10:00, Клуб Фарго /кафенето в киното/- „Ненасилствена комуникация в училище“, 40 мин.

БЕЗПЛАТНО СЪБИТИЕ!

Конфликтите са част от живота, но те могат да бъдат основа за развитието на социални и личностни умения – стига да умеем да разбираме личните нужди, които ги причиняват. Ненасилствената комуникация (ННК), разработена в трудовете на Маршал Розенберг, може да създава мирна среда за учене в училищата. В пет кратки видеа поредицата представя по какъв начин ННК може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая. Първият филм представя конфликт в предучилищна група. Филмите 2-4 доразвиват темата и ни показват по-подробно как учителят използва ННК, за да се справи с възникналия конфликт. Филм 5 представя ситуация между момче в шести клас и негова учителка. С ННК учителите създават по-добре подготвени деца, способни да се справят с конфликтите в днешния сложен и непрекъснато променящ се свят.

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://youtu.be/e52oUFgIDkU

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

13.10 /неделя/
11:00, Зала 3 – „КЕЙМБРИДЖ“, 64 мин.

Българското село Долни Цибър е познато като „ромския Кеймбридж“. Това е така заради преобладаващата част от ромското население, което се радва на относително високото ниво на образование. „Кеймбридж“ е година в живота на местното начално училище, в което отдадени родители и учители се опитват да дадат на децата възможно най-доброто образование с ограничени ресурси. Чрез спокоен и наблюдателски стил, режисьорът Елдора Трайкова, ни представя селото и неговите обитатели. Пленителна среща с хоратa, за които образованието е ценност. Какво ги мотивира, какво им дава надежда сред един от най-западналите райони в страната ни. Това е филм за живота, за стремежа да станеш добър човек и успешен гражданин, за борбата да избягаш от упадъка и да избираш. 

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://youtu.be/e52oUFgIDkU

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

13.10 /неделя/
13:00, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“, 100 мин.

ВТОРА ПРОЖЕКЦИЯ НА ПРЕМИЕРАТА ОТ ПЪРВИЯ ДЕН!

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!

13.10 /неделя/
18:00, Зала 1 – „НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ“, 100 мин.

След кратък преглед на историята на образователната система и възможностите за реализация на младите в САЩ чрез серия от интервюта с родители, икономисти и експерти като сър Кен Робинсън и Салман Кан (КАН академия), се запознаваме с разработения от училище Хай Тек Хай в Сан Диего оригинален подход към преподаването и оценяването. Без да претендира, че е намерил “най-правилния начин”, учителският екип предизвиква родители, ученици и общественост в търсене на отговор на въпроса какво означава “да си успешен” в 21-и век.

Повече за филма прочетете ТУК. Трейлър: https://youtu.be/e52oUFgIDkU

ДИСКУСИЯ СЛЕД ПРОЖЕКЦИЯТА!


След всеки филм са предвидени дискусии, на които да се срещнем и да обсъдим видяното, както и специални гости, които да допринесат с техните опит и знания!
Както винаги, всички чуждоезични филми са с български субтитри.
Цена на билет – 5лв, включва и участие в дискусиите.
Билетите за прожекциите се закупуват на касата на Лъки – Дом на киното, ул. Гладстон 1.
Резервации и онлайн продажби – boxoffice.bg
Телефони за информация – 0889 200601, 0887 810 111

За повече подробности следете: https://www.facebook.com/Кинофестивал-не-Възможното-образование-Пловдив-112761886778772/

Вашият коментар