Skip to main content
За правото на игра

За правото да играеш

“За правото да играеш”, 41 минути

Brincadiquê? For the right to play, Бразилия

Режисьор: Винисиъс Гайон де Агиар

прожекция и дискусия

14.03.2020 г., събота

11:00 – 12:45 ч.

осигурен детски кът 

„За правото на игра“ е документална серия от 5 видеа, посветени на фундаменталната роля на играта и отделните нейни елементи за разбиране и свързване със света, за израстването на хората като цялостни същества, за предаването на знания, умения и дори традиции между поколенията, за създаване култура и творчество. В серия от интервюта с учители, педагози, арт терапевти, социални работници, артисти, архитекти се изследва що е то „детска култура“ и задължението на възрастните да я защитават, играта като самостоятелен език със свои правила, по какъв начин играта е гарантирана в училищата и градините, ролята на възрастните в играта, създаването на игри, влиянието на индустрията в създаването на изкуствени „балони“, в които децата се отделят от реалния живот. Филмът разказва предимно за ранното детство – в предучилищен и начален етап – и успява да ни убеди, че възрастните са отговорни да гарантират възможността на децата да играят в този единствен и неповторим период от живота . Особено в днешната култура, в която преподаването на конкретни знания и умения преобладаващо се цени повече и дори се правят опити това да се случва на все по-ранна възраст.

На няколко места авторите ни напомнят, че играта и живота на децата са част от живота на заобикалящата ги общност и не следва да бъдат отделени. Призовават институциите да отворят вратите си за местните особености, за специфичните игри, за семейните ритуали и начини на общуване.

Филмът е запечатал безценни моменти на радост, сътрудничество, творчество, свързване, общуване и откривателство по време на игра, които могат да напомнят на всеки възрастен, че „Не спираме да играем, защото остаряваме, а остаряваме, защото спираме да играем“.

Молим да се регистрирате за прожекцията ТУК!

Пълна програма Фестивал (не)Възможното образование 2020

ФБ събитие

Вашият коментар