Азбука

Азбука/ Alphabet

Азбука, 118 мин.
Alphabet
2013г., Австрия
оригинален език: немски, английски, мандарин, френски, испански; субтитри на български
Режисьори: Ървин Вагенхофер

дискусия след филма, 60 мин.
специални гости за дискусията: Милена Ленева

В австрийския документален филм „Азбука” Ървин Вагенхофер разкрива своята  критична гледна точка върху съвременното образование. Чрез мнението на някои водещи специалисти в областта, режисьорът изобразява идеята, че настоящата образователна система често използва погрешни тактики и подкопава реалните способности на децата, омаловажавайки интелекта им. По този начин те не използват въображението си и не разгръщат истинските си възможности, тъй като често не ги и познават.

Във филма ще видим позицията на образователни експерти като сър Кен Робинсън, Андреас Шлайхер, пекинския професор Ян Донгпинг, изследователя Джералд Хютер, както и още специалисти. Откроява се идеята, че човек не може да бъде принуждаван да се образова, а може само да бъде поканен да го направи.

Вагенховер ще представи реализацията на лютиер, който никога не е посещавал училище като контрапункт на студент от Хамбург, оплакващ се от учебната система и желаещ повече свобода за живот извън учебното заведение.

С помощта на специалистите, които кани да споделят опита си, Вагенхофер изследва съществуващата образователна система. Прокрадва се идеята, че тя е приела едностранен образ във връзка с начина си на работа и възпитава учещите да се борят в среда на конкуренция, подбор и подчинение. Това, според специалистите, е стряскащо, защото следва концепцията на страха.

Филмът „Азбука” е номиниран за Австрийската филмова награда 2014 в категорията „Най-добър документален филм“.


Филмът е част от Кинофестивал (не)Възможното образование със специалното съдействие на Гьоте Институт София, за което сърдечно им благодарим!

Фейсбук събитие


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование

E-mail:  kinozaobrazovanie@gmail.com


Програма: пълна програма за разглеждане и сваляне от ТУК

2 мнения за “Азбука/ Alphabet

  1. Здравейте, бих искала да участвам в работилницата след филма „Азбука“ в неделя, в 14 и 30. Това ли е и началният час на филма? Как мог ада се регистрирам ида заплатя таксата?

    1. Прожекцията на филма започва в 14.30 ч и след нея има дискусия. Работилницата е на тема „психомоторика“ и започва от 18 ч. Подробности за нея има тук: http://odo.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%BF%D0%BE/
      Към момента местата са изчерпани, но можете да проверите на място дали все пак ще има възможност да я посетите.

Вашият коментар