Брошура Class dismissed

Свободни сте, ученици!/ Class dismissed

Дата: 23.02.2018 г. , петък
Час: 18:30 – 21:00 ч.
Място: Център за култура и дебат “Червената къща”, зала “Пеша Николова”, ет. 2
Адрес: ул. „Любен Каравелов“ 15
Вход: 3 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование”

Свободни сте, ученици!, 90 мин.
Class dismissed
2015г., САЩ
Оригинален език: английски; субтитри на български
Режисьор: Джереми Стюарт

дискусия след филма, 60 мин.

Фейсбук събитие

Заснет с публично финансиране, независимият филм “Свободни сте, ученици!” ни запознава отблизо със сравнително заможно американско семейство, избрало квартала си, „заради добрите държавни училища”. Майката, Рейчъл, първа е принудена да обърне внимание на все по- настоятелните оплаквания на голямата си дъщеря, Ана, от училището.

Тя започва да си припомня колко любознателна е била Ана като дете, преди да започне да ходи на училище, и установява че с годините детето й се е променило до неузнаваемост- сякаш вече не се интересува от нищо. След безрезултатен опит да обсъди ситуацията и да постигне промени с директорката на училището, обсъждания с биологичния и втория баща на двете й дъщери и силни лични терзания, Рейчъл се решава да ги отпише от училище.

Следват процес на “отучване от училището”, опит на Рейчъл да води структурирани уроци за децата си, кратко преживяване с чартърно училище, напълно свободно лутане и достигане до самонасочено учене, съпътствани от постоянните съмнения на майката дали постъпва правилно. Същевременно двамата бащи на момичетата с удоволствие ги запознават с професиите си и имат шанс да разберат какви са техните интереси. В търсене на чуждия опит, семейството достига до “Селски дом” – общност от домашни ученици, обучаващи се по самонасочен начин. Макар разтревожени, родителите виждат децата си променени- спокойни и щастливи, и това ги мотивира да продължат.

След година и половина домашно обучение, Ана обмисля дали да се запише в гимназията с бившите си съученици. Какъв ще е нейният избор?

Във филма участват Джон Гатоу (учител и автор на книги за образование), Пат Фаренга – близък последовател на Джон Холт (учител и автор на “Как децата учат”), Джери Минц (ръководител на Организация за алтернативни образователни ресурси) , Блейк Боулс (автор на книги за ученето извън училище), Скот Ноел (автор, един от създателите на Съюза за самонасочено учене).


Програма (не)Възможното образование


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование

E-mail: keremidchieva.nelly@gmail.comfooter-odo-fin5


Медийни партньори картинка

Вашият коментар