Брошура Монтесори 2

Монтесори педагогика/ The Montessori Method

Дата: 17.02.2018 г. , събота
Час: 15:00 – 18:00 ч.
Място: Център за култура и дебат “Червената къща”, зала “Пеша Николова”, ет. 2
Адрес: ул. „Любен Каравелов“ 15

Монтесори педагогика, 30 мин.
The Montessori Method
2012 г., Великобритания
Оригинален език: английски; субтитри на български
Режисьор: Хелън Уикам

дискусия след филма, 40 мин.

работилница за учители с Монтесори педагози, 90 мин. – регистрация за работилницата ТУК!

Фейсбук събитие

Във всеки скъп и елитен квартал във Великобритания може да се открие Монтесори детска градина. Методът е световно известен с успеха си и голяма част от световния елит е бил обучаван в Монтесори детска градина или училище, но привилегиите не биха могли да бъдат по-далеч от визията на създателката му, първата жена-лекар в Италия – Мария Монтесори.

Филмът разказва накратко за нейния живот, за решението й да учи медицина и за това как се заражда идеята й за метода. Още като студентка започва работа в болница за изоставени психично болни деца в Рим. Там, наблюдавайки как децата си играят с хляб, се замисля за ползата от това да им се предоставят материали, с които да се научат сами на различни умения. Така тя разработва материалите, които и днес са част от нейното наследство.

Чрез интервюта с представители на различни Монтесори организации и на научната общност в сферата на образованието в Англия се разглеждат основните характеристики на Монтесори образованието, но и се демонстрират различни гледни точки към метода.

От една страна се представят неговите позитиви: детето e в центъра, работи в подготвена среда, учи самостоятелно и със собствено темпо, учи се на отговорност. А от друга – критиките към метода: „самотният учен“, не така застъпена групова работа, прекалено стриктното придържане към текстовете на Мария Монтесори в някои от случаите и материали, които учат на конвергентно мислене.

Филмът разказва и за сблъсъка на две култури – тази на по-заможната Монтесори общност в Англия и на едно начално училище – “Гортън Маунт”. Това държавно училище, разположено в беден квартал в Манчестър, решава да въведе Монтесори образование за децата до 7 г. възраст, опитвайки се същевременно да отговори на държавните образователни изисквания. Филмът проследява резултатите от това решение, 5 години след стартиране на проекта.  

Още в началото на проекта, училището работи с Монтесори експерт от частна детска градина. Експертът споделя за предизвикателствата в приложението на метода в училище, в което нуждите на децата, учителите, родителите и общността са много различни от това, което тя познава в своята общност.

Учителите от “Гортън Маунт” споделят, че първоначално за тях не е било лесно да променят методите си на работа. Според директора, най-трудно било да променят мисленето си, че не застават пред класа и не отговарят за всяка минута от деня, а трябва да позволят на децата да изберат с какво ще работят или да им предложат нещо ново, като в същото време отстъпят крачка назад и просто наблюдават. С времето те започнали да забелязват промени в децата и в своето отношение към процеса.

В края на филма директорът на начално училище “Гортън Маунт” споделя, че не само успешно са съвместили държавната система с Монтесори, но и че според нея, след пет години работа с метода, нейните учители са станали по-добри в работата си, започнали са повече да мислят за централното място на учениците в обучението, а децата са започнали да се изразяват по-добре, да задават въпроси и да са по-заинтересовани от това, което изучават.


Програма (не)Възможното образование


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование

E-mail: keremidchieva.nelly@gmail.com


footer-odo-fin5


Медийни партньори картинка

Вашият коментар