steiner school bohemian decor tree waldorf education

Валдорф на 100: Научи се да променяш света/ Waldorf 100 – Learn to change the world

Дата: 17.02.2018 г. , събота
Час: 11:00 – 14:00 ч.
Място: Център за култура и дебат “Червената къща”, зала “Пеша Николова”, ет. 2
Адрес: ул. „Любен Каравелов“ 15
Вход: 3 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование”

Валдорф на 100: Научи се да променяш света, 18 мин.
Waldorf 100 – Learn to change the world
2017 г., Германия
Оригинален език: немски, английски, испански, мандарин и др.; субтитри на български
Режисьор: Пол Зерер

дискусия след филма, 60 мин.

работилница за учители с Валдорфски педагози, 90 мин. – регистрация за работилницата ТУК!

Фейсбук събитие

Валдорфската педагогика е създадена от Рудолф Щайнер- известен повече като основател на философското течение Антропософия. Филмът показва деца, учители и родители от цял свят, които работят по големите педагогически предизвикателства на нашето време, използвайки този вид педагогика: как да позволим на децата да разгърнат себе си, вместо да ги формираме по наш образ; нуждата от по-хуманно образование и от повече хуманни ценности в образованието; как детето да се превърне във възрастен по здравословен начин.

Първото училище Валдорф, отваря врати през 1919 г. в Щутгарт, Германия, за деца от всички прослойки на обществото, което е революционно за времето си. Днес Валдорфските училища са бързо разрастващо се международно движение с повече от 1100 училища и над 2000 детски градини в над 70 страни по целия свят. Филмът представя постиженията на Валдорската педагогика за 100-те години от нейното създаване.

Валдорфските училища са част от мрежа, която не се управлява централизирано и може да се определи като движение отдолу нагоре. След падането на Берлинската стена, се разраства дотолкова, че да се превърне в най-голямото педагогическо движение, което не се управлява от държава, църква или бизнес интереси.

През последните 12 години в Китай работят над 300 Валдорфски детски градини и начални училища. Наскоро са стартирали 60 гимназии. В Аржентина се наблюдава експлозия от малки Валдорфски училища и групи.

Валдорското образование се адаптира към културната база на всяка от страните, в които работи – изображенията, цветовете и езика. Училищата се различават едно от друго и зависят от местната култура, от децата в училището и от хората, които работят в него. За индийката Шаилая Латчиреди „всичко индийско оживява във Валдорската програма“. За Вении Жу от Китай зачитането на местните традиции от Валдорфските училища, правят посещаващите ги по-автентични китайци. Научаваме за учител, който преподава на едно бунище в Косово: няма красиви играчки и перденца, използват капачки от бутилки и каквото намерят около тях. Детската градина се нарича „Детска градина на бунището“ и използва Валдорфския подход. Във Валдорфското училище в арабския град Шефа-‘Амр в Израел деца от трите религии, основни за града, учат заедно в училището. Опознаването на чуждите традиции и откритостта един към друг, създава състрадание и разбиране. За Виктор Муаи Уахоме от Кения, децата преминали през Валдорфско обучение са по-внимателни към другите, по-лесно споделят, в играта им има много въображение и творчество и това за него прави Валдорското образование толкова красиво.


Програма (не)Възможното образование


За контакти с организаторите:

Facebook: Кинофестивал не-Възможното образование

E-mail: keremidchieva.nelly@gmail.com


footer-odo-fin5


Медийни партньори картинка

Вашият коментар